'Εχετε απορία ;

Γράψτε τις σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά της απορίας σας και επιλέξτε από τις ήδη απαντημένες!

Κάμερες ασφαλείας – CCTV

Κάμερες ασφαλείας –  Τι να προσέξετε !

Και ήρθε ο καιρός επιτέλους να ασφαλίσετε το το μαγαζί σας (ή το σπίτι σας) με ένα σύστημα παρακολούθησης με κάμερες (cctv). Αλλά με τόσα τεχνικά χαρακτηριστικά τι να πρωτοδιαλέξετε ; Σας δίνουμε κάποιες οδηγίες και σας βάζουμε κάποιους προβληματισμούς , για να μη πέσετε εύκολα στις παγίδες του κλάδου :

  • Τι ακριβώς ψάχνετε ;

Για να μεταφέρετε σωστά στο τεχνικό τι πρέπει να κάνει, θα πρέπει να έχετε εσείς οι ίδιοι καταλήξει τι θέλετε.

Φανταστείτε σε ποιο σημείο θα θέλατε να έχετε ανθρώπους να ελέγχουν το κατάστημα σας και πόσους, ώστε να νιώθετε ότι ο χώρος σας έχει καλυφθεί πλήρως. Τώρα μετρήστε τους : 3; 4; 5; 6; 10;

Κανείς τεχνικός δε μπορεί να σας πει με βάση την εμπειρία του, τον ακριβές αριθμό καμερών που θέλετε. Μπορεί να σας μεταφέρει τι “περίπου” θα βλέπουν οι κάμερες και να σας κατευθύνει.

Η μοναδική λύση σε αυτό το πρόβλημα, λέγεται πρόβα.

Εγκατάσταση κάμερας ασφαλείας

Τεχνικός προβάρει τη κάμερα πριν τη τοποθέτηση

Καλέστε τον τεχνικό να έρθει στο χώρο σας με ένα μικρό μόνιτορ και μία κάμερα για να δείτε εσείς οι ίδιοι, τι θα βλέπει η κάμερα μετά την εγκατάσταση. Βάλτε τον τεχνικό να προβάρει την κάμερα, στα σημεία που επιλέξατε πριν και δείτε αν όντως βλέπετε αυτό που φανταζόσασταν. Στη χειρότερη των περιπτώσεων πληρώστε τον αν σας ζητήσει την επίσκεψη του.. καλύτερα να πληρώσετε μία επίσκεψη παρά να συμφωνήσετε σε ένα αριθμό καμερών που θα υποθέτετε τι θα δείτε ή να τσακωθείτε μαζί του γιατί αυτό που βλέπετε δεν είναι αυτό που φανταστήκατε. Δε θα φταίει αυτός.

Κάτι που επίσης δε γνωρίζετε πιθανότατα, είναι ότι τα καταγραφικά καμερών χωρίζονται σε ομάδες των :

  • 4 καμερών
  • 8 καμερών
  • 9 καμερών (πολύ σπάνια πλέον)
  • 16 καμερών
  • 32 καμερών και
  • 64 καμερών

‘Αρα αν χρειαζόσαστε 5 κάμερες θα πρέπει να μεταβείτε σε καταγραφικό 8 καμερών. Αν όμως πιστεύετε ότι σας αρκούν 4 κάμερες και πάρετε 4αρι, τι γίνετε αν στο μέλλον χρειαστείτε 5η ;

Πρόταση μας : Αφήστε αναμονές καλωδίωσης για το μέλλον και υπολογίστε το αμέσως επόμενο μηχάνημα. Καλύτερα όταν θα έχετε την οικονομική άνεση να προσθέσετε 2-3 κάμερες σε ένα καλωδιωμένο χώρο και να μη ξαναμπείτε στη διαδικασία (και στο κόστος) της καλωδίωσης ξανα.

Τώρα που αποφασίσατε πόσες κάμερες θα βάλετε , δείτε και τι τεχνικά χαρακτηριστικά θέλετε :

– Resolution :  Η ανάλυση μίας κάμερας σε γραμμές 420,480,520,600,700 … ‘Οσες περισσότερες γραμμές έχει η κάμερα τόσο πιο πολλές λεπτομέρειες εμφανίζει.
– IR :  Υπέρυθρα για να βλέπουν στο σκοτάδι (δείτε παρακάτω) . Ποικίλουν σε αριθμό και σε μέγεθος του led
– Lux : Μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας. Κάμερες σε 0 lux είναι οι κάμερες που βλέπουν στο απόλυτο σκοτάδι.
– Φακός : 2,8mm, 3,6mm, 6mm.. Το εύρος που “ανοίγει” η εικόνα μίας κάμερας. ‘Οσο μικρότερο τόσο πιο ευρυγώνιο (ανοιχτό) πλάνο έχουμε
-Μάρκα φακού : Οι πιο γνωστές μάρκες είναι οι Sony, Sharp, Noname και με αριστερά προς τα δεξιά είναι και η ανάλογη ποιότητα.
– Varifocal: Μία κάμερα varifocal 2,8-12mm μπορεί κατά την εγκατάσταση και μόνο, να ζουμάρει την εικόνα που θέλουμε. Ετσι μπορούμε πχ να τοποθετήσουμε μία κάμερα στο ταβάνι και να ζουμάρουμε πάνω σε μία ταμειακή μηχανή.
– PTZ: Ακριβές κάμερες. Μπορούν να μέσω τηλεχειρισμού να εστιάσουν, να ζουμάρουν και να μετακινηθούν δεξια-αριστέρα-πάνω κάτω αναλόγως των τεχνικών χαρακτηριστικών τους.

Κάμερες – Μύθοι και πραγματικότητα

1. Οτι κάμερα και να βάλεις πινακίδα αυτοκινήτου ή χαρακτηριστικά προσώπου δε θα δεις..

Η τεχνολογία προχωράει με απίστευτα άλματα και ο κλάδος των καμερών δε θα μπορούσε να μείνει πίσω. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση τους και οι νέες ψηφιακές κάμερες που υπόσχονται απίστευτη ζωντάνια και ποιότητα στην ανάλυση τους.

Ψηφιακές κάμερες υψηλής ανάλυσης vs απλές κάμερες D1

Έσείς τι εικόνα βλέπετε στο κατάστημα σας ;

Η διαφορά στη ποιότητα αλλά και στην ανάλυση είναι εντυπωσιακή. Τα πλεονεκτήματα που έχετε ουσιαστικά είναι η δυνατότητα να ζουμαρετε και μετά από την εγγραφή ψηφιακά, χωρίς να έχετε απώλεια εικόνας.

Ποιότητα κάμερας ασφαλείας - CCTV

Και φανταστείτε μόνο ότι τα πιο πολλά καταγραφικά δε γράφουν καν σε D1 ανάλυση αλλά σε CIF , δηλαδή στο 1/3 της D1 !

Δείτε το παρακάτω βιντεάκι για να καταλάβετε τη διαφορά και στη πράξη.

2. Οι κάμερες δε βλέπουν στο σκοτάδι

Οι κάμερες μπορούν να δουν εύκολα στο σκοτάδι με τη βοήθεια υπερύθρων (IR led) . Τα υπέρυθρα είναι μικρά LED που έχουν χρώμα κόκκινο συνήθως, όταν ενεργοποιούνται και φωτίζουν το χώρο με μήκος κύματος που δε μπορεί να το δεί το ανθρώπινο μάτι.

Προσοχή όμως. Θα πρέπει να μάθετε την απόσταση που θέλετε να καλύψετε και να πάρετε την ανάλογη κάμερα με τα ανάλογα υπέρυθρα αλλιώς κινδυνεύετε να κάνετε αντανάκλαση στο χώρο εξαιτίας πολύ δυνατού φωτισμού και να βλέπετε μία άσπρη εικόνα.

Οσο δημιουργούνται προβλήματα θα δημιουργούνται και λύσεις. Ενα κλασικό πρόβλημα ανάγνωσης πινακίδων λόγω της “γυαλάδας” που δημιουργούν τα υπέρυθρα έρχονται να λύσουν οι κάμερες με προστασία στην αντανάκλαση.

 3. Θα βάλω μονιτορ στην είσοδο του καταστήματος, για να δείχνω τι βλέπουν οι κάμερες για να τρομάζουν οι κλέφτες.

Δείχνετε όλα σας τα χαρτιά.. Αυτή τη κίνηση τη κάνετε μόνο αν δεν έχετε ορατά τυφλά σημεία και αν μπορείτε να διακρίνετε χαρακτηριστικά προσώπου. Με ένα γενικό και αόριστο, θολό πλάνο κανείς δε θα τρομάξει να σας κλέψει

(συνεχίζεται..)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You can use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*