'Εχετε απορία ;

Γράψτε τις σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά της απορίας σας και επιλέξτε από τις ήδη απαντημένες!

Συναγερμοί σπιτιών | Τι να προσέξετε !

Διακοπές σε νησί

Συναγερμοί σπιτιών – Συχνές απορίες

Μόλις γυρίσατε από τις διακοπές σας, μαυρισμένοι και πάνω που πάτε να πείτε «σπίτι μου – σπιτάκι μου», βλέπετε τη πόρτα σας μισάνοιχτη.Τώρα ή τη ξεχάσατε ανοιχτή ή πέσατε και εσείς θύμα κλοπής. Μπαίνετε μέσα και βλέπετε το σπίτι άνω κάτω, το αίμα σας έχει παγώσει και νιώθετε σαν να σας βίασαν τη προσωπική σας ελευθερία. Ίσως είναι καιρός να βάλετε εκείνο το συναγερμό που αμελούσατε τόσο καιρό. Δείτε τι έκανα εγώ όταν μου συνέβη κάτι τέτοιο στο σπίτι και στο εξοχικό μου:

1. Μη παίρνετε αποφάσεις εν θερμώ.

Οτι έγινε έγινε. Οι πιθανότητες να ξαναγυρίσουν οι κλέφτες είναι ελάχιστες. Τόσες μέρες λείπατε, ότι ήθελαν να το πάρουν το πήρανε. Φωνάξτε την αστυνομία, δηλώστε το συμβάν και κάντε μήνυση κατά αγνώστων (ποτέ δε ξέρετε).. Καθαρίστε λίγο το χώρο, πάρτε τα παιδιά σας και κοιμηθείτε σε ένα φιλικό σπίτι για να έχετε και την ηρεμία σας το βράδυ.

2. Επιλέξτε τι συναγερμό θα βάλετε και τι χρήματα διαθέτετε.

Είμαστε ‘Ελληνες και δυστηχώς (ή ευτυχώς) μας αρέσει για τη διασκέδαση μας να τα ξοδέψουμε όλα. Για αυτό και στις 30 του μηνός είμαστε άφρακοι, πόσο μάλλον τώρα με τη κρίση και πόσο μάλλον μετά από διακοπές. Υπολογίστε τι κόστος θα αντέχατε να πληρώσετε για το συναγερμό του σπιτιού σας. Ο συναγερμός καλύπτει την ασφάλεια του σπιτιού σας αλλά κυρίως της οικογένειας σας. Μη τσιγκουνευτείτε. Συναγερμό μπορείτε να βρείτε από το σουπερμάρκετ με 50 € εως και αρκετές χιλιάδες(ότι πληρώσεις παίρνεις που λέει και ο λαός μας. Αποφύγετε μία φθηνή λύση, δε θέλετε να σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Αποφύγετε επίσης τα Κινέζικα μηχανήματα που και προβλήματα θα σας φέρουν και κυρίως άντε να βρείτε την αντιπροσωπεία τους μόλις χαλάσει και χρειαστεί επισκευή. Αυτή τη περίοδο ένας μέσος όρος χρημάτων θα είναι 500-700€ για μία ποιοτική αλλά και οικονομική λύση για ένα μέσο σπίτι που έχει τα καλώδια του συναγερμού περασμένα από τη κατασκευή.

3. Καλέστε 5 τεχνικούς να σας πουν τη γνώμη τους

Οχι ένα ούτε δύο ούτε δέκα. Οι 5 τεχνικοί θα έρθουν δωρεάν στο χώρο θα σας κάνουν μια τεχνική μελέτη και θα σας εξηγήσουν ο καθένας τι μπορεί να κάνει για την ασφάλεια του σπιτιού σας. Θέλουμε να είναι 5 για να ακούσετε 5 διαφορετικές γνώμες, για να μη βασιστείτε μόνο στο ηλεκτρολόγο κουμπάρο σας που έψαχνε πόσο καιρό την ευκαιρία να σας κλέψουν για να σας «δαγκώσει» με τη σειρά του . ‘Αλλωστε με τόσες γνώμες θα να έχετε και μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά των συστημάτων συναγερμών σπιτιών.

4. Τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι όροι που μου λένε;

Ετοιμαστείτε να έρθετε αντιμέτωποι με αρκετούς νέους όρους που δεν είχατε ξαναακούσει. Θα ακούσετε τις λέξεις «ζώνες συναγερμού, παγιδες συναγερμού, περιμετρική όπλιση, ραντάρ, πληκτρολόγιο, ασύρματο, ενσύρματο κτλ κτλ» Ηρεμήστε. Ο συναγερμός ενός σπιτιού δεν είναι κάτι τόσο απλό σαν να αλλάζατε ένα πλυντήριο ρούχων. Ζητήστε και από τους 5 , γραπτές προσφορές με τι υλικά σας πουλάνε με αναλυτικές περιγραφές , χώρες προέλευσης και διάρκεια εγγύησης. Ζητήστε να σας δώσουν τιμές και για καλωδιακό και για ασύρματο.

5. Επιλέξτε τι συναγερμό θέλετε. Καλωδιακό ή ασύρματο ;

Η λύση εκ πρώτης όψεως είναι η ασύρματη. Πιο γρήγορη δουλειά, χωρίς μερεμέτια και ξεμπερδεύεται εύκολα, ή μήπως δεν είναι έτσι; «…Όταν μίλησα πρώτη φορά με κάποιο τεχνικό, για να τοποθετήσω συναγερμό, δε το περίμενα ότι υπάρχουν τόσες πληροφορίες που θα έπρεπε να μάθω πριν επιλέξω τι θα κάνω…», μου είπε μία φίλη μου κάποτε. Ο καλωδιακός συναγερμός θα σας φέρει σε μία μικρή αναστάτωση στο σπίτι. Θα σας μετακινήσουν τα έπιπλα, θα γίνουν μικρές τρύπες από δωμάτιο σε δωμάτιο. Ο ασύρματος συναγερμός θα τελειώσει πιθανότατα την ίδια μέρα. Άρα ποιον από τους δύο; Ο καλωδιακός συναγερμός είναι πάντα πιο οικονομικός και θα είναι πάντα ο πιο αξιόπιστος. Η ασφάλεια ενός συστήματος στηρίζεται στην τεχνολογία που διαθέτει ο κλέφτης για να παρακάμψει το σύστημα ασφαλείας ενός σπιτιού. Μπορεί να τα βλέπετε μόνο στις ταινίες αλλά οι ασύρματοι συναγερμοί και μπλοκάρονται και απενεργοποιούνται, ενώ ο καλωδιακός εφόσον η καλωδίωση δεν είναι εκτός του σπιτιού, δε μπορεί να την φτάσει και να τη «πειράξει» ένας κλέφτης. Από την άλλη ο καλωδιακός συναγερμός θέλει συντήρηση κάθε δύο χρόνια μόνο στις μπαταρίες που έχει στο κεντρικό πίνακα και στην εξωτερική σειρήνα, σε αντίθεση με τον ασύρματο συναγερμό που θα σας χρεώνει κάθε ένα ή δύο χρόνια το κόστος, ενός αριθμό μικρών μπαταριών ΑΑ για τις ασύρματες επαφές στις πόρτες και στα παράθυρα σας. Και φυσικά θα έχετε εκπομπή ραδιοκυμάτων μέσα στο σπίτι σας.

6. Επιλέξτε εταιρία σχεδιασμού και χώρα κατασκευής συναγερμού

Ποιας μάρκας θα είναι ο συναγερμός ; Paradox, Bosch, DCS, Caddx, Sigma, , Crow, Jablotron. Και ποιας χώρας ; Καναδέζικος, Ιταλικός, Γερμανικός, Ελληνικός , Κινέζικος ; Μία γρήγορη αναζήτηση στο google θα σας πείσει σχετικά με την εμπειρία της εταιρίας στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας, που θα επιλέξετε. Προσοχή όμως ! Θέλετε μία εταιρία που να επισκευάσει πχ. το πληκτρολόγιο του συναγερμού σας , στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας και μετά την λήξη της εγγύησης, γιατί δε θέλετε να πάρετε την απάντηση που πήρε ο κουνιάδος μου όταν του χάλασε το πληκτρολόγιο «.. Ε μετά απο 4 χρόνια τι θες να κάνω,..να σου δώσω καλύτερα, μία προσφορά να τον αντικαταστήσεις;..»

7. Επιλέξτε το design του πληκτρολογίου

Το πληκτρολόγιο είναι το μοναδικό ουσιαστικά κομμάτι που θα βλέπουν οι φίλοι σας όταν θα μπαίνουν στο σπίτι και θα τους λέτε ότι βάλατε συναγερμό. Αν το σηκώνει η τσέπη σας, όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν πολλά είδη πληκτρολογίου που μπορούν να προσαρμόσουν στη μονάδα σας που να ταιριάζει με την εμφάνιση της εισόδου σας. Είμαστε στο 2012 και θέλουμε για την είσοδο μας ένα «κόσμημα» και όχι ένα απαρχαιωμένο πληκτρολόγιο με δέκα διαφορετικά χρώματα στην οθόνη, σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο.

8. Επιλέξτε τεχνική εταιρία εγκατάστασης συναγερμών σπιτιών

Και τώρα έρχεται η πιο δύσκολη επιλογή. Η επιλογή του σωστού εγκαστάτη είναι η πιο σημαντική στην όλη διαδικασία. Ο εγκαταστάτης πρέπει να έχει άδεια τοποθέτησης συστημάτων συναγερμού (άρα δεν θα είναι τεχνικός πρωί, κλέφτης το βράδυ), αφού η άδεια του βγαίνει από την Γενική Ασφάλεια και τον ελέγχουν για ποινικό μητρώο, ναρκωτικά , ψυχολογικά προβλήματα και άλλα.. Ο εγκαταστάτης του συναγερμού του σπιτιού σας είναι σαν το γιατρό και το δικηγόρο. Θα πρέπει να του τα πείτε όλα για να ξέρει πως να σας καλύψει. Αρα είναι πολύ σημαντικό να σας δείξει την άδεια του πριν του πείτε σε ποιο δωμάτιο πρέπει να δώσει περισσότερη βάση, ή πριν δει το χρηματοκιβώτιο που είχατε κρυμμένο πίσω απο την βιβλιοθήκη..
Και το πιο σημαντικό o ίδιος ο εγκαταστάτης. Αυτός θα κάνει όλη τη δουλειά γιατί ότι μάρκα, όσο ποιοτικό και να είναι αυτό που επιλέξατε, το 90% της δουλειάς τη κάνει ο μάστορας που έλεγε και ο παππούς μου. Αν δεν έχετε κάποιο κοινό γνωστό για να δείτε τη δουλειά του, ζητήστε του λεπτομέρειες πως θα περάσει τα καλώδια, δείτε την εικόνα του αυτοκινήτου του, της προσφοράς του, της εμπειρίας του σε κάτι περίεργο που του ζητήσατε. Θέλετε κάποιον έμπειρο και “νοικοκύρη” που δε θα μάθει τη δουλειά του πάνω στο δικό σας σπίτι…

9. Τοποθετήστε το συναγερμό σας και λύστε όλες σας τις απορίες όσο είναι ακόμη εκει

Η πρώτη μέρα που θα χρησιμοποιήσετε το συναγερμό σας, θα είναι όπως οδηγήσατε πρώτη φορά. Θα έχετε μάθει κάποιες πληροφορίες αλλά δε θα είστε πραγματικά έτοιμοι.. Πριν φύγει ο εγκαταστάτης θα πρέπει να σας κάνει κάποιο μάθημα χειρισμού των βασικών πληροφοριών. Κανονίστε να είναι παρόντα όλα τα μέλη της οικογενείας. Βασικό θέμα είναι να καταλάβετε πως τον οπλίζετε και τον αφοπλίζετε. Μη του πείτε να σας τα εξηγήσει όλα γιατί ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού μπορεί να οπλίζει μέσω τηλεφώνου, ιντερνετ, να ενεργοποιεί φώτα, να κλείνει και -να ανοίγει το θερμοσίφωνα, το αυτόματο πότισμα, … μόνο καφέ δε φτιάχνει αλλά και αυτό δε το υπόσχομαι. Αν σας πει όλες τις πληροφορίες τη πρώτη μέρα , μετά από το σοκ που θα έχετε με το σπίτι που θα σας έχει γίνει άνω κάτω, την επόμενη μέρα δε θα θυμάστε ούτε τα μισά. Αν υπάρχουν στο σπίτι μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι ρωτήστε τους πριν φύγει ο εγκαταστάτης τι θυμούνται γιατί και αυτά θα πρέπει να τον χρησιμοποιούν.

10. Ενας σωστά τοποθετημένος συναγερμός δε βγάζει ψευτοσυναγερμούς

Οταν χτυπάει ένας συναγερμός συνέχεια, σημαίνει ότι κάποιος δε κάνει σωστά τη δουλειά του και εκτός αν εσείς ανοίγετε το παράθυρο συνέχεια ενώ έχετε οπλίσει το σύστημα, ήρθε η ώρα να φωνάξετε τον εγκαταστάτη και να σας εξηγήσει τι γίνετε λάθος. Μην αρκεστείτε σε απαντήσεις «..αν ξαναχτυπήσει καλέστε με.».. γιατι Θα ξαναχτυπήσει

Προσοχή ένας σωστός συναγερμός οπλίζει καθημερινά και είναι χτισμένος πάνω στις ανάγκες μας, δεν αλλάζουμε συνήθειες επειδή βάλαμε συναγερμό.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Δέσποινα Χ.

(12) Comments

  1. Εταιρεία Alarm - Reply

    Συγχαρητήρια πολύ ενημερωτικό άρθρο. Να τονιστεί η τελευταία φράση, η σωστή εγκατάσταση πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες του πελάτη χωρίς να τις μεταβάλει. Η μελέτη και η σχεδίαση της εγκατάστασης θα πρέπει να διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη του κτηρίου με τον απολύτως απαραίτητο εξοπλισμό. Έτσι επιτυγχάνεται και το μικρότερο κόστος και η απλότητα.

    Εταιρεία συστημάτων ασφαλείας H*****

  2. ‘Ενα μικρό σχόλιο και απο εμένα. Νομίζω ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για εξωτερικούς ανιχνευτές ρανταρ. Τα ρανταρ θα πρέπει να μπαινουν σαν επιπλέον μέτρο ασφαλείας και όχι να αποφευγουν την εγκατάσταση μαγνητικών επαφών, που είναι πολύ πιο χρονοβόρο αλλά είναι και το πιο σιγουρο (και φθηνό). Συν ότι οι ανιχνευτές έχουν προβλήματα με απότομες αλλαγές της ηλιοφάνειας ή της εξωτερικής θερμοκρασίας.

    Πετρόπουλος Νίκος – Εγκαταστάτης συναγερμών Εύβοια

  3. Μακρυά από επιτήδειους που βάζουν συναγερμούς , ψυγεία, αιρκοντιτιον, ηλεκτρολογικά, ντουλάπια σοβατίσματα κουζίνες… Τη πάτησε φίλος μου που επέλεξε τον εγκαταστάτη του επειδή του φάνηκε καλός τεχνικός στο να του φτιάξει το ψυγείο στο σπίτι ! Τον έψησε επιδη του είπε όλα τα ηλεκτρονικά είναι με την ίδια φιλοσοφία !!!

  4. Μπράβο……ενα απο τα καλύτερα άρθα που υπάρχουν για την ενημέρωση του πελάτη

  5. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και ένα συγκριτικό με αξιοπιστες και ποιοτικες εταιριες εγκαταστασης.

    • Δήμητρα, είναι δύσκολη η θέση μας για να κάνουμε αυτό το συγκριτικό. Αυτό θα σήμαινε ότι σε μία πολυκατοικία με 5 ίδια σπίτια είχαμε επιλέξει 5 διαφορετικές εταιρείες και μπορούσαμε να κρίνουμε τη δουλειά τους. Αν από την άλλη πούμε κάποια καλά λόγια για μία εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί διαφήμιση. Αυτό που ζητάς είναι κάτι που σκεφτόμαστε καιρό αλλά δε μπορούμε να βρούμε το σωστό τρόπο να το κάνουμε.
      Σκεφτήκαμε αρχικά να μας λένε οι ίδιοι οι αναγνώστες τη γνώμη τους. Αλλά αυτό θα μάζευε πολλούς “εικονικούς αναγνώστες” που θα θέλανε να κάνουν διαφήμιση, όπως γίνεται σε πάρα πολλά forum – site σαν το δικό μας. Αυτό θα μπορούσε να φιλτραριστεί με κάποιο ίσως κινητό ή φωτογραφία, αλλά αυτό θα ήταν προσωπικά δεδομένα. 🙂 Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
      Αυτό που ίσως κάνουμε και σχετικά σύντομα είναι ένα συγκριτικό με τα προιόντα των εταιρειών που κυκλοφορούν και με τις δυνατότητες τους, εφόσον μας το επιτρέπουν οι προμηθεύτριες εταιρείες.

  6. Παρα πολυ καλο αρθρο. Με κλεψαν πριν λιγες ημερες και ψαχνω να βρω εταιρεια. Φοβερος μπουσουλας για το τι πρεπει να κανει κανεις στην αναζητηση της σωστης εταιριας…

    Αραγε τι σημαινει ομως “πληκτρολογιο 2012, 80ς ” ??????

    Δωστε μας καποιες ενδεικτικες ελληνικες εταιριες να εχουμε υπ’οψιν στην αναζητηση της εγκαταστασης.

  7. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι σημαίνει ασφάλεια χώρου. Οι τιμές δεν εχουν να κάνουν η να παίζουν 500-700 ευρώ με την ασφάλεια του χώρου μόνο ούτε θα καλύψουμε κοσμηματοπωλείο παντα (αρα δεν ισχυει το περίπου)
    Εμείς οι αδειοδοτημένοι εγκαταστάτες το γνωρίζουμε αυτό.
    Εάν θέλεις να ασφαλιστείς Θα ασφαλιστείς με ευθύνη εγκαταστάτη και των αναγκών που θα ζητήσεις με άριστα προιόντα
    επίσης οι ψευτοσυναγερμοί δεν βγαίνουν από την μη σωστη τοποθέτηση μόνο!
    Τέλος οι αμφίδρομοι συναγερμοί ασύρματοι δεν παραβιάζονται έυκολα και εχουν μεγαλύτερη αυτονομια και μικρό προσιτό κοστος

  8. Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να βάλω ενσύρματο συναγερμό με μαγνητικούς ανιχνευτές σε ξύλινα κουφώματα.
    Δεν υπήρχε εγκατάσταση από την αρχή.
    Υπάρχει περίπτωση να έχω μετά προβλήματα υγρασίας στο σπίτι ή στο κούφωμα;
    Είχε κάποιος ανάλωση περίπτωση;

  9. Φραγκισκα - Reply

    Πληρεστατο άρθρο αλλά δεν αναφέρθηκε πουθενά η περίπτωση της διακοπής ρεύματος. Τί γίνεται τότε με τα συστήματα συναγερμού; Τα ασύρματα ίσως να οπλιζονται από το κινητό τηλέφωνο. Τα ενσύρματα;

  10. Κωνσταντίνος-Τεχνικός σύμβουλος & εγκαταστάτης συστημάτων ασφαλείας,Θεσ/νίκη - Reply

    Ισως είναι απο τα σωστότερα και αρτιότερα άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ωστε να βοηθηθεί ο υποψήφιος αγοραστής συστήματος ασφαλείας .Τα σχόλια περιττεύουν.Το σίγουρο πάντως είναι οτι δε μπορούν ΟΛΟΙ να τα κάνουν ΟΛΑ. Είναι λεπτό ζήτημα το σε ποιόν θα εμπιστευτείς τη μελέτη της ασφάλειας του χώρου και της περιουσίας σου,γιαυτο εξάλλου η αστυνομία και το Υπουργείο Δημ.Τάξης ΕΛΕΓΧΟΥΝ και ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ποιες εταιρείες και τεχνικοι θα πρέπει να το κάνουν.Σαφως η τελική απόφαση είναι στον υποψήφιο αγοραστή όπως και οι συνέπειες της επιλογής του.Οσο για το τι συστημα θα βαλει καποιος στο χωρο του υπαρχουν συστηματα για ολα τα βαλαντια.Υποστηριξη τεχνικη,επισημη αντιπροσωπευση στην Ελλαδα και αμεσο σέρβις ας εχει το συστημα και ολα βρισκονται.

  11. Α.Δομένικου - Reply

    εξαιρετικό άρθρο, λεπτομερές, ενημερωτικό, πληροφοριακό.Εξαιρετικής επαγγελματικότητας και ευσυνειδησίας η κα Δέσποινα Χ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You can use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*