'Εχετε απορία ;

Γράψτε τις σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά της απορίας σας και επιλέξτε από τις ήδη απαντημένες!

ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ


Καταχωρήσαμε τις πιο συχνές απορίες για την ασφάλεια σας και προσπαθούμε να τις απαντήσουμε. Αν δε βρείτε κάποια σχετική απάντηση απλά ζητήστε τη καταχωρόντας κάποιο νέο ερώτημα !

Τι να βάλω κάμερες ή συναγερμό;

Είναι δύο πολύ κοντινά και πολύ μακρινά “μεταξύ τους” μέτρα ασφαλείας.

Συναγερμό βάζουμε επειδή θέλουμε να ασφαλίσουμε το χώρο μας. Συναγερμό βάζουμε για να τρομάξουμε το κλέφτη πριν κάνει τη απόπειρα κλοπής.

Κάμερες βάζουμε για να έχουμε καταγεγραμμένο το συμβάν της διάρρηξης. Κάμερες βάζουμε για να ελέγχουμε αν το προσωπικό μας έρχεται στην ώρα του. Κάμερες βάζουμε για να λύσουμε μία παρεξήγηση με τα ρέστα που δόθηκαν σε ένα πελάτη στο ταμείο..

Δύο διαφορετικά συστήματα ασφαλείας που αλληλοκαλύπτουν το ένα το άλλο.

Ανακαινίζω το σπίτι μου Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλω συναγερμό ;

‘Επρεπει να το είχατε ήδη κάνει.. Θα πρέπει να φωνάξετε άμεσα κάποιους τεχνικούς να δουν το χώρο σας, να σας προτείνουν λύσεις και να περάσουν καλώδια (αν δεν έχετε ήδη). Θα κάνουν κάποια μερεμετάκια τα οποία θα πρέπει να καλύψει μετά ο μπογιατζής. Κανονίστε τη καλωδίωση να έχετε αναμονές και για μελλοντικές δυνατότητες (πυρανιχνευτές, εξωτερικά ραντάρ, μπουτόν πανικού, γέφυρες για αυτοματισμό μέχρι το πίνακα του σπιτιού σας)
Δείτε τι να προσέξετε στην επιλογή συναγερμού

Τι μπορώ να πάρω μαζί μου στο αεροπλάνο;

Απογορεύονται κάθε φύσης αιχμηρά ή μη αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όπλα όπως :

Όπλα και γενικά κάθε αντικείμενο που είναι, ή φαίνεται ότι είναι ικανό να εκτοξεύσει βλήμα ή να τραυματίσει, όπως: κατασκευαστικά μέρη πυροβόλων όπλων, αντίγραφα και απομιμήσεις όπλων όπως αεροβόλα παιχνίδια και παντός είδους πιστόλια και όπλα με σκάγια, εκτοξευτήρες κάθε είδους, ψαροντούφεκα και οποιαδήποτε συσκευή αναισθητοποίησης και ηλεκτροσόκ.

Αιχμηρά και κοφτερά αντικείμενα κάθε είδους και υλικού, που είναι ικανά να τραυματίσουν, όπως: σουγιάδες, στιλέτα, μαχαίρια, τσεκούρια, βέλη, νυστέρια, ψαλίδια, και γενικά κάθε επαγγελματικό ή οικιακό εργαλείο.

Κάθε μη αιχμηρό αντικείμενο που είναι ικανό να τραυματίσει, όπως: αθλητικά ρόπαλα, ράβδοι, μπαστούνια και ρακέτες κάθε είδους, κουπιά, στέκες μπιλιάρδου, καλάμια ψαρέματος, εξοπλισμός πολεμικών τεχνών.

Επιπλέον απαγορεύονται : νερό, ποτά και αναψυκτικά, ζελέ, κρέμες, αλοιφές, κόλλα, λοσιόν, αρώματα, σαμπουάν, λακ μαλλιών, μάσκαρα, λιπ-γκλος, οδοντόπαστας, αφρός ξυρίσματος, σπρέι, υγρό φακών επαφής, μέλι, μαρμελάδα, λάδι και λοιπά αντικείμενα παρόμοιας υφής).

Αναλόγως το αεροδρόμιο, την αεροπορική εταιρεία και το προορισμός σας πολλά απο τα παραπάνω μπορεί να αλλάξουν.

Νερό καλό θα είναι για μην έχετε προβλήματα να προμηθευτείτε από τα Duty Free .

Πως λειτουργει το GSM σε ενα συναγερμο;

Αναλόγως της ποιότητας και του κόστους ενός GSM μπορεί να σας καλεί στο κινητό σας τηλέφωνο ή να έχει σύνδεση με secur125 (Κέντρο Λήψης Σημάτων). Οι φθηνές συσκευές συνήθως μπορούν μόνο να σας καλέσουν και όχι να κάνουν ολοκληρωμένη σύνδεση με μία secur125. Ετσι αν έχετε σκοπό να κάνετε κάτι τέτοιο στο μέλλον θα πρέπει ο εγκαταστάτης να σας προμηθεύσει με συσκευή που να υποστηρίζει αποστολή σημάτων.
Σε ακριβότερα μοντέλα μπορείτε να βρείτε επιπλέον δυνατότητες :
– όπλισης μέσω SMS, Κλήσης ή αναπάντητης
– επιβεβαίωσης της όπλισης με αναπάντηση πίσω στη κλήση που δέχτηκε
– παρακολούθηση του σήματος για περίπτωση μπλοκαρίσματος (jamming)
– αποστολή μηνύματος όταν τελειώνουν οι μονάδες της συσκευής
και πολλά άλλα..
Κατά κανόνα αποφύγετε φθηνά Κινέζικα μηχανήματα που δε ξέρετε αν την ώρα που θα το χρειαστείτε θα δουλέψει όντως και που μετά τον ένα χρόνο αν πάθει ζημιά , απλά θα το πετάξετε..

Πως αλλάζουμε μια καμένη ασφάλεια στο πίνακα;

Κλείνουμε αρχικά το γενικό διακόπτη του σπιτιού και με προσοχή ξεβιδώνουμε την ασφάλεια. Στη θέση θα πρέπει να βάλουμε ασφάλεια της ίδιας έντασης (ίδια αμπερ) με την αρχική και πότε (ΠΟΤΕ) δε χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτα ή παρόμοιας φιλοσοφίας πατέντες όταν πρόκειται για την ασφάλεια της ζωής μας και των μελών της οικογενείας μας.

Καλό θα είναι να συμβουλευτείται τον ηλεκτρολόγο της εγκατάστασης σας, να σας αντικαταστήσει την γενική ασφάλεια με μία ασφάλεια ημιαυτόματη που θα μπορείτε απλά να την ανεβάζετε αν ξαναέχετε κάποιο βραχυκύκλωμα.

ασφαλεια σπιτιου - ημιαυτοματη ασφαλεια

Πρέπει μια έγκυος να καπνίζει;

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα

Σύμφωνα με τους γυναικολογους το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βλάπτει σοβαρά το έμβρυο και το θέτει σε σοβαρούς κινδύνους. Ο λόγος είναι εμφανής. Η νικοτίνη είναι μία μορφή δηλητηρίου για τους ενήλικες ανθρώπους , πόσο μάλλον για το έμβρυο. Οταν μία έγκυος καπνίζει, το μονοξείδιο του άνθρακα μεταφέρεται μέσω των αγγείων της στο έμβρυο με αποτέλεσμα να του μειώνεται το οξυγόνο.

εγκυμοσυνη και καπνισμα

Σε μέσο όρο τα νεογνά των καπνιστριων ζυγίζουν εως και 200 γραμμάρια λιγότερα από τα παιδιά των μη.

Όμως ευθύνη φέρουν και οι μητέρες που βρίσκονται σε χώρους καπνιστών (παθητικό κάπνισμα) αφού και πάλι μέσω της αναπνοής το έμβρυο έχει τις ίδιες επιπτώσεις.

Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το τσιγάρο εκός από το μονοξείδιο του άνθρακα ευθύνεται και για άλλες καρκινογόνες ουσίες όπως το βενζόλιο και το αρσενικό τα οποία αν και λιγότερα σε αναλογία συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα ακόμη και μετά τη γέννηση ενός βρέφους.

 

ΕΥΘΥΝΕΣ |  ΕΓΚΥΟΣ | ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ | ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 

 

Πως μπορώ να ταξιδέψω ασφαλώς, με το μωρό μου στο αμάξι;

Καλό θα είναι μέχρι το παιδί σας να μπορεί να δεθεί σε μία ζώνη ασφαλείας να το έχετε στο ειδικό κάθισμα για μικρά μωρα-παιδιά που μπαίνει στα πίσω καθίσματα. Τους πρώτους μήνες καλό θα είναι να μην οδηγείτε μόνοι σας με το μωρό μόνο του πίσω, γιατί πολλά ατυχήματα έχουν γίνει από νέες μητέρες που από το άγχος τους έχουν γυρίσει το καθρέφτη στο μωρό και δε βλέπουν μπροστά τους, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τη δική τους και του μωρού.

Επιπλέον χρειάζεται προσοχή σε αιχμηρά αντικείμενα που πολλές φορές, κυρίως στα αγοράκια αρέσει να παίζουν και  σε ένα ταξίδι ,σε ένα απότομο φρενάρισμα, μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Αν κουνηθεί μια κουρτίνα ενεργοποιείται ο συναγερμός

Αν η κουρτίνα μετακινηθεί μπροστά από ένα ανιχνευτή δέσμης,  υπάρχει ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί , όμως επειδή στα περισσότερα σπίτια οι ανιχνευτές είναι θερμοκρασίας και δεν τοποθετούνται σε σημείο που τους καλύπτει η κουρτίνα, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Πως μπορώ να προστατευτώ αν δω κάποιον έξω από το σπίτι μου;

Τι κάνουμε αν δουμε κάποιον εκτός του σπιτιού μας

Καλό θα είναι , εκτός αν μένετε σε απομακρυσμένη περιοχή να μην ειδοποιήσετε κατευθείαν την αστυνομία για κάποιον που απλά κινείτε εκτός του οικοπέδου σας.

Αν δείτε κάποιον εντός του οικοπέδου σας ανοίξτε τον εξωτερικό φωτισμό ή τα φώτα της κουζίνας και καλέστε την αστυνομία, ανοίξτε τον εξωτερικό φωτισμό ή τα φώτα της κουζίνας και εξηγήστε τους τι συμβαίνει και κλειδωθείτε εντός ενός ασφαλούς δωματίου όπως πχ μέσα στο μπάνιο. Στη συνέχεια καλέστε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο και προσπαθήστε να του μιλάτε συνέχεια μέχρι να έρθει η αστυνομία. Οι περισσότεροι ληστές δε θα επιχειρούσαν να κάνουν τίποτα σε μία κατοικία που υπάρχει μέσα ξύπνιος άνθρωπος. Όπως και να έχει όμως να θυμάστε ότι ζωή μας και η υγεία μας είναι πάνω από  όλα τα υλικά αντικείμενα και τα χρήματα.

Αν έχετε συναγερμό στο σπίτι πάρτε μαζί σας το ασύρματο μπουτόν πανικού σας για να μπορείτε να το πατήσετε αν ακούσετε τον κλέφτη να έχει μπει εντός της οικίας.

ασυρματο μπουτον πανικου

 

 

Αγορά όπλου, τι να προσέξω;

Πρώτα από όλα να αναφέρουμε ότι θα αναφερθούμε μόνο στη περίπτωση της αγοράς όπλου για την άμυνα σας και όχι για σκοποβολή ή κυνήγι που μπορείτε να βρείτε εύκολα σε άλλες ιστοσελίδες.

Αρχικά θα πρέπει να αποδείξετε στην αστυνομία ότι πραγματικά χρειάζεστε όπλο επειδή  είναι σε κίνδυνο η ζωή σας ή η ζωή των μελών της οικογενείας σας. Τα δικαιολογητικά από τον επίσημο ιστοχώρο της ελληνικής αστυνομίας είναι :

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για οπλοκατοχή:

α. Αίτηση του ενδιαφερομένου στην οποία μνημονεύονται οι λόγοι και το είδος της αιτούμενης αδείας καθώς και τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Προκειμένου για φυσικό πρόσωπο: Επίθετο, ΄Ονομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο,β ημερομηνία και τόπος γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, αριθ. Ταυτότητας ή διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και εκδούσα Αρχή, επάγγελμα, τηλέφωνο και FAX.
 2. Προκειμένου για νομικό πρόσωπο: ΄Ονομα ή εμπορική επωνυμία και έδρα, καθώς και τα ως άνω στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου.

β. Τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις για την έκδοση της συγκεκριμένης αδείας ενσημοχαρτόσημα.

γ. Πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας νευρολόγου-ψυχιάτρου ή παθολόγου από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου προκειμένου για φυσικό πρόσωπο ή των εκπροσώπων και διαχειριστών προκειμένου για Α.Ε. και Ε. Π.Ε. και των ομορρύθμων εταίρων προκειμένου για Ο.Ε. και Ε.Ε. ή των μελών του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου περί σωματείων. Το πιστοποιητικό αυτό παραδίδεται από τον ιατρό, στο πρόσωπο που ζήτησε την εξέτασή του εντός σφραγισμένου φακέλλου. Η αρμόδια για την έκδοση της αδείας Αστυνομική Αρχή ελέγχει το απαραβίαστο του φακέλλου και δεν παραλαμβάνει πιστοποιητικό που ο φάκελλός του παραβιάσθηκε.

δ. Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 των ενδιαφερομένων στην οποία αναφέρεται ότι ο δηλών δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.2168/1993 και ότι δεν τυγχάνει φυγόποινος ή φυγόδικος.

ε. Πλήρες αντίγραφο Ποινικού Μητρώου (Τύπου Α΄) και σύμφωνα με τις διακρίσεις του εδαφίου γ΄ της παρούσης.

Με εξαίρεση τους Δημόσιους Οργανισμούς, τις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, αν η άδεια ζητείται από νομικό πρόσωπο υποβάλλονται επιπλέον των ανωτέρω και τα εξής δικαιολογητικά:

 1. Επικυρωμένο αντίγραφο της πράξης διορισμού εκπροσώπου του διοικητικού συμβουλίου της Α.Ε.
 2. Επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού ή εταιρικού προκειμένου για νομικό πρόσωπο άλλης μορφής. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται μία φορά και μόνο σε περίπτωση τροποποίησης του καταστατικού δημιουργείται υποχρέωση υποβολής εκ νέου.

Πρόσθετα δικαιολογητικά :

α. Σε ΄Ελληνες υπηκόους (παρ. 3 άρθρου 10 Ν. 2168/1993) :

 1. Τρεις (3) φωτογραφίες.
 2. Εφόσον πρόκειται για φύλακες και συνοδούς χρηματαποστολών ή προσώπων υποβάλλονται επιπλέον :

(α) ΄Εγγραφο της Τράπεζας, Οργανισμού ή Επιχείρησης, όπου αναφέρονται τα καθήκοντα που ασκεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος και οι λόγοι που επιβάλλουν την οπλοφορία του.

(β) Επικυρωμένο αντίγραφο αδείας φύλακα, όπου απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις.

(γ) Υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που συνοδεύεται ότι επιθυμεί την προστασί του από τον ή τα συγκεκριμένα άτομα.

β. Σε υπηκόους Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ή άλλων Χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα (παρ. 4 άρθρου 10 Ν. 2168/1993) :

 1. Επικυρωμένο αντίγραφο άδειας παραμονής ή διαμονής του αιτούντος στη Χώρα μας.
 2. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος στην οποία αναφέρεται ότι θα κατέχει το όπλο στην Ελλάδα και δεν θα το μεταφέρει σε άλλη Χώρα, χωρίς σχετική άδεια.
 3. Αντίγραφο της άδειας εργασίας, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προστασία προσώπων, την ασφάλεια δημοσίων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, μεταφοράς χρημάτων ή αξιών, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή προοριζομένων για εξυπηρέτηση της Εθνικής ΄Αμυνας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων.

Κατ’ εξαίρεση, σε αλλοδαπό που πρόκειται να εργασθεί ως προσωπικό ασφαλείας σε επιχείρηση συμφερόντων της Χώρας του, εφόσον τούτο βεβαιώνεται από σχετικό έγγραφο της εργοδότριας επιχείρησης, μπορεί προσωρινά, αντί της άδειας παραμονής και εργασίας, να υποβάλλεται επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το νόμιμο της διαμονής του στη Χώρα μας, καθώς και βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Απασχόλησης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ότι έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά για χορήγηση άδειας εργασίας για τον ως άνω σκοπό.

Αν εντός τριμήνου δεν υποβληθούν στην αρμόδια Αστυνομική Υπηρεσία τα προβλεπόμενα στις περιπτώσεις (1) και (3) του παρόντος εδαφίου δικαιολογητικά, η χορηγηθείσα άδεια ανακαλείται.

Για την αγορά όπλου, εφόσον δεν έχετε ξαναασχοληθεί θα σας προτείναμε να αγοράσετε όπλο από κάποιο κατάστημα με όπλα και όχι από το ιντερνετ αφού τα όπλα μπορούν να έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες παράνομες δραστηριότητες και κάποιος να θέλει να τα ξεφορτωθεί..

Προσοχή! Αν επειδή πρακτικά η άδεια οπλοκατοχής σε απλούς ανθρώπους (όχι πολιτικούς, τραγουδιστές, επιφανής επιχειρηματίες κτλ..) είναι δύσκολο να βγει, πολύ πολίτες προσπαθούν να βγάλουν κυνηγετική άδεια ή άδεια σκοποβολής.  Αν (λέμε ΑΝ)  χρειαστεί να αμυνθείτε με την κυνηγετική σας καραμπίνα επειδή κάποιος μπήκε στο σπίτι σας, αντιμετωπίζετε ποινή φυλάκισης!

Σε οποιαδήποτε περίπτωση εφόσον αγοράσετε όπλο θα πρέπει να τηρείτε τους κανόνες προστασίας του όπλου εντός του σπιτιού σας, που έχουμε ξαναασχοληθεί σε προηγούμενη ερώτηση.

‘Οταν μας χτυπήσει το ρεύμα τι κάνουμε ;

Μέτρα πρόληψης αν μας χτυπήσει το ρεύμα

    Καταρχήν προσπαθούμε να μη μας χτυπήσει! Παίρνουμε τα μέτρα ασφαλείας και αν χρειαστεί να δουλέψουμε υπό τάση υπάρχουν ειδικά γάντια που μας προστατεύουν.

   Αν τώρα κάποιος συνάδελφος ή φίλος χτυπηθεί από ρεύμα ποτέ δεν το τραβάμε μακρυά γιατί το ρεύμα θα χτυπήσει και εμάς, αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος (που πάντα προσπαθούμε να τον αποφύγουμε) θα πρέπει να τον απομακρύνουμε βίαια με κάτι ηλεκτρικά μονωμένο (όπως πχ ένα σκουπόξυλο).

    Αν το ρεύμα δε κάνει επιφανειακή ζημιά προσπαθούμε να ηρεμήσουμε. Το ρεύμα όταν μας χτυπάει μας δημιουργεί ταχυκαρδία. Αν δούμε ότι η καρδιά μας δεν επανέρχεται σύντομα πηγαίνουμε προληπτικά σε κάποιο κέντρο πρώτων βοηθειών.

   Αν το ρεύμα μας δημιουργήσει έγκαυμα μπορούμε να ρίξουμε πάνω στο χέρι ή στο μέρος του σώματος μας κάποιο καταπραϋντικό για το κάψιμο ή πάλι να απευθυνθούμε σε κάποιο κέντρο πρώτων βοηθειών.

Τι μπορώ να κουβαλήσω μαζί μου σε μία πτήση;

Τι μπορείτε να κουβαλήσετε σε μία πτήση-στο αεροπλάνο

Πριν τη πτήση σας θα περάσετε έλεγχο στο check in του αεροδρομίου. Στα πιο πολλά αεροδρόμια θα σας απαγορεύσουν τη μεταφορά εντός του αεροπλάνου:

– οποιοδήποτε φιαλιδίου-μπουκαλιού με υγρό άνω των 100ml (λακ, μπουκάλι με νερό ή αναψυκτικό, λοσιόν,κόλλα, lip gloss, θήκη με φακούς επαφής)
– τη χρήση επικίνδυνων αντικειμένων (όπλο, μαχαίρι, ψαλίδι, ψαλιδάκι)

Εννοείται ότι όλες οι παραπάνω περιπτώσεις είναι και στη κρίση των υπαλλήλων του τμήματος ελέγχου του αεροδρομίου αν θα τις παραβλέψουν ή θα τα θεωρήσουν ύποπτα και θα τα απαγορεύσουν.

Δεν απαγορεύονται κατά τη πτήση:

– οτιδήποτε αγοράσετε από το τμήμα dute free και ειναι κλειστό και συσκευασμένο κατά τον έλεγχο σας (θα πρέπει να επιδείξετε την απόδειξη αγοράς και να μη το κρύψετε μέσα σε κάποια χειραποσκευή)
– οτιδήποτε αγοράσετε μετά τον έλεγχο στο τμήμα αναμονής της πτήσης (αναψυκτικά,νερά,τσιπς,σνακ,φαγητο κτλ)

Καλό σας ταξίδι!

 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΠΡΙΝ ΤΗ ΠΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ|
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΗΣΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσω ταξί τη νύχτα;

Η χρήση του ταξι τη νύχτα, εγκυμονεί κινδύνους και για εμάς αλλά και για τους οδηγούς ταξί  που θέλουν να βγάλουν το νυχτοκάματο τους και δε ξέρω ποιον βάζουν μέσα.

Καλό θα είναι να επιλέγετε ραδιοταξί  για να μπορείτε να ξέρετε ποιος είναι ο οδηγός. Αν δε θέλετε να πληρώσετε την οικονομική διαφορά και εφόσον μέχρι το ταξί συνοδεύεστε από κάποιο φίλο/φίλη δεν είναι δύσκολο ο συνοδός σας, να απομνημονεύσει τη πινακίδα του ταξί μέχρι να φτάσετε στο προορισμό σας ασφαλής.

Αν είστε γυναίκα ή ανήλικος προτιμότερο θα είναι να μπείτε στα πίσω καθίσματα.

Πως γίνεται η καλωδίωση για συναγερμό, σε ένα σπίτι που δεν έχει;

 

Υπάρχουν τρεις τρόποι :

Καλωδίωση με εξωτερικό κολλητό καλώδιο πάνω ακριβώς από τα σοβατεπί του σπιτιού σας

Πλεονεκτήματα

– Η πιο οικονομική και σύνηθες λύση.

– Πολύ λεπτό καλώδιο (δείτε δίπλα εικόνα σε σχέση με ένα κοινό στιλό ) εγκαθίσταται κατα μήκος των σοβατοπι του σπιτιού και δε παρατηρείται εύκολα στο μάτι.

– Δεν δημιουργείται σκόνη κατά την εγκατάσταση.

Μειονεκτήματα

– Με το καιρό τα καλώδια κάποιες φορές (αναλόγως της ζέστης) μπορεί τοπικά να ξεκολλήσουν.

_____________________________________

Τοποθέτηση καναλιού κατά μήκος των σοβατεπιών και γύρω γύρω από τις πόρτες

Πλεονεκτήματα

– Εμφανίσιμη λύση

– Δεν δημιουργείται σκόνη κατά την εγκατάσταση.

Μειονεκτήματα

– Αυξημένο κόστος απο τη πρώτη επιλογή συνήθως μέχρι και 40 % (λόγω εργασίας και υλικών).

– Δε μπορεί να βγει κοστολόγηση της εγκατάστασης αν δε γίνει μια επίσκεψη στο χώρο σας. (Λόγω του υπολογισμού των μέτρων καναλιού)

_____________________________________

Σκάψιμο σε όλο το σπίτι και χωνευτό καλώδιο στο τοίχο

Πλεονεκτήματα

– Εμφανίσιμη λύση

– Δεν δημιουργείται σκόνη κατά την εγκατάσταση.

Μειονεκτήματα

– Αυξημένο κόστος από τη πρώτη επιλογή συνήθως μέχρι και 200 € (λόγω εργασίας και υλικών).

– Δε μπορει να βγεί κοστολόγηση της εγκατάστασης αν δε γίνει μια επίσκεψη στο χώρο σας. (Λόγω του υπολογισμού των μέτρων καναλιού)

 

Πόσο ασφαλείς είναι οι ελληνικές φυλακές;

Δυστυχώς οι ελληνικές φυλακές , όπως και όλες οι φυλακές του κόσμου δεν είναι ακριβώς το στυλ του “αναμορφωτικού συστήματος” που θα θελε μια χώρα να περηφανεύεται ότι έχει.

Επικρατούν κυκλώματα ναρκωτικών, όπλων, πορνείας και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Πρόσφατα η Κυβέρνηση αποφάσισε , λόγω του αυξημένου αριθμού αποδράσεων να δημιουργήσει φυλακές υψίστης ασφαλείας για να αποτρέψει την αυξανόμενη τάση αποδράσεων.

Σίγουρα η τοποθέτηση πιο σύγχρονων μέσω ελέγχου και πρόσβασης, θα’ δινε τη δυνατότητα στους φύλακες να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα αλλά και να νιώθουν ασφάλεια, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ακουστεί περιστατικό ομηρίας ή και τραυματισμός υπαλλήλων των ελληνικών φυλακών.

Τι γίνεται αν με τρακάρει ανασφάλιστος;

Αν η ασφαλιστική εταιρία σας, καλύπτει τη κάλυψη ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα , τότε θα καλυφτείτε με τα έξοδα επισκευής του αυτοκινήτου σας ή της μηχανής σας.  Φυσικά αυτό προϋποθέτει ότι ο ανασφάλιστος οδηγός θα παραμείνει στο χώρο του ατυχήματος και θα δώσει τα αληθινά του στοιχεία στην αστυνομία ή σε εσάς.

 

Τι γίνεται αν με πιάσουν χωρίς ασφάλεια στο αμάξι;

Ο Νόμος προβλέπει την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων σε βάρος των παρανομούντων οδηγών, ιδιοκτητών και κατόχων που θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν ανασφάλιστο όχημα. Ειδικότερα: Στις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 4 του Ν. 489/76 προβλέπεται ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό, αποδεικτικό της ασφάλισης, σήμα επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:

 • α) αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας με πράξη της Αστυνομικής Αρχής για ένα χρόνο. Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.
 • β) χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1.000 Ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 Ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250 Ευρώ για τα δίκυκλα.

Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ανωτέρω νόμου, ορίζεται δέσμη ποινικών κυρώσεων, που έχουν ως εξής:

 • α) φυλάκιση από δύο (2) έως δώδεκα (12) μήνες και χρηματική ποινή τουλάχιστον 300 Ευρώ σε βάρος του κυρίου ή κατόχου οχήματος που το θέτει σε κυκλοφορία ή ανέχεται να το κυκλοφορεί τρίτος χωρίς να πληροί τις απαιτήσεις του Ν. 489/76, δηλαδή της εκπλήρωσης της υποχρέωσής του για ασφαλιστική κάλυψη.
 • β) με τις ίδιες ως άνω ποινές τιμωρείται και ο κάτοχος – μη κύριος, ο οποίος θέτει σε κυκλοφορία ανασφάλιστο όχημα. Περαιτέρω διοικητικά κατασταλτικά μέτρα εμπεριέχονται και στον ΚΟΚ (άρθρο 103 παρ.1), τα οποία συνίστανται σε αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού καθώς και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα (10) ημέρες.

Πηγή:  cleverclub .gr

Τι είναι το ρελέ διαφυγής ή διαρροής; (στον ηλεκτρικό πίνακα)

Το ρελέ διαφυγής, ρελέ διαρροής, ρελέ, ή ρελιέ για πολλούς πολίτες είναι το μέσο προστασίας του σώματος μας αλλά και της κατοικίας μας από τη περίπτωση διαρροής από το ρεύμα. Συνδέεται μόνο απο εξουσιοδοτημένους ηλεκτρολόγους μέσα στον πίνακα του συναγερμού μας και ελέγχει μόνιμα τη διαφορά δυναμικού μεταξύ της φάσης και του ουδετέρου ή μεταξύ της φάσης και της γείωσης. Εφόσον κάποια ηλεκτρική συσκευή αποκτήσει διαρροή μεγαλύτερη από 30mA (αμελλητέα ένταση για το ανθρώπινο σώμα) το ρελέ διαφυγής πέφτει αυτόματα.

Για να επανέρθει το ρελέ διαρροής, θα πρέπει χειροκίνητα να το ανεβάσετε μέσα από το πίνακα του σπιτιού σας. Εφόσον παρατηρήσετε να πέφτει το ρελέ αρκετά συχνά σημαίνει ότι έχετε κάποια διαρροή στο σπίτι και θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον ηλεκτρολόγο σας, για να το ελέγξει.

Το ρελέ διαφυγής έχει πάνω του και ένα κουμπί δοκιμών (Test button) που μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας, τη καλή του λειτουργία και την ύπαρξη γείωσης στο σπίτι.

 

 

Επιτρέπονται οι πρίζες μέσα σε ένα μπάνιο;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ηλεκτρική εγκατάστασης, απαγορεύεται η τοποθέτηση πριζών μέσα στο χώρο του μπάνιου. Εξαίρεση αφορούν οι πρίζες με ενσωματωμένο μετασχηματιστή 1:1.

ηλεκτρικη ασφαλεια στο μπανιο

Στη πράξη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι πρίζες μέσα στο μπάνιο  τοποθετούνται σε ύψος άνω του 1 μέτρου, δίπλα στο νιπτήρα για να μπορούν οι άνθρωποι της οικογενείας να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές όπως : πιστολάκια για τα μαλλιά  ηλεκτρικός θερμαντήρας, ξυριστική μηχανή κτλ.. Καλό θα είναι όμως να έχουν τουλάχιστον την απαιτούμενη απόσταση ώστε η ηλεκτρική συσκευή να μην μπορεί να έρθει άμεσα σε επαφή με νερό, όπως πχ να πέσει μέσα στη μπανιέρα.

Αν τοποθετηθεί μέσα στο μπάνιο και το πλυντήριο των ρούχων καλό θα είναι να τοποθετείται σκέτο καλώδιο που να έχει θηλυκό στεγανό φις και όταν θα συνδεθεί το φις του πλυντηρίου να είναι πάντα κρεμασμένο από το έδαφος ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας στη περίπτωση πλημμύρας του πατώματος του μπάνιου.

ασφαλεια_μπανιου

Πως στερεώνουμε με ασφάλεια πράγματα πάνω στη σχάρα του αυτοκινήτου;

Αναλόγως τι θέλουμε να στερεώσουμε και τι τύπο σχάρας έχουμε στο αυτοκίνητο μας μπορούμε να επιλέξουμε πολλά είδη δεσίματος πάνω στο αμάξι μας,  ‘Όπως και να έχει όμως κανονίζουμε να μην στερεώνουμε αντικείμενα που έχουν αυξημένο βάρος και ελοχεύει κίνδυνο για τους υπόλοιπους οδηγούς και πεζούς.

Το δέσιμο σε μακρόστενα αντικείμενα,  θα πρέπει να είναι ισορροπημένο στο κέντρο του αυτοκινήτου και αν εξέχουν από μπροστά ή από πίσω , καλό θα είναι να βάλετε μια σακούλα ή κάποιο νάιλον σε χρώματος έντονου, πχ κίτρινο ή κόκκινο που θα μπορούν οι οδηγοί στις μηχανές, που συνήθως κάνουν σφίνες ανάμεσα στα οχήματα, να τη παρατηρήσουν εγκαίρως.  Αν κουβαλάτε κάτι μακρόστενο και σε πολλά αντικείμενα, όπως πχ 10 σιδερένιους σωλήνες, καλό θα είναι να είναι πιασμένοι μεταξύ τους σφιχτά κάποια ταινία συσκευασίας.

Αν το δέσιμο θα γίνει σε πλατιά αντικείμενα θα πρέπει να προσέχουμε να μην μπορεί να στρίψει πάνω από τη σχάρα μας.

Τέλος αν κουβαλάμε σκάλες και κυρίως σκάλες σπαστές δύο ή τριών τμημάτων, θα πρέπει οπωσδήποτε να δένετε τη σκάλα ώστε να μη μπορεί να ανοίξει κατα μήκος , σε ένα απότομο φρενάρισμα.

Για το δέσιμο των αντικειμένων πάνω στη σχάρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενα σετ ιμάντων δεσίματος  όπως η παρακάτω φωτογραφία

ασφάλεια αυτοκινήτου

 

 

Το σπρευ πιπεριού είναι νόμιμο;

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία στη παράγραφο 2α το άρθρου 1/ Ν 3944/2011 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι :

«…Όπλα θεωρούνται επίσης τα αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδιαίτερα: Μηχανισμοί και κάθε μέσο εκτόξευσης χημικών ουσιών (SPRAY) ή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας…»

Επομένως αν δε πάρεις κάποιο σπρέι που να μπορεί να περάσει από ένα ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο αντιμετωπίζεις ποινή φυλάκισης για οπλοκατοχή.

Καλό θα είναι να μάθετε κάποιες βασικές κινήσεις αυτοάμυνας (όπως χτύπημα στα γεννητικά όργανα ή με τα νύχια σας στα μάτια) και να φύγετε γρήγορα από εκεί που βρίσκεστε αφού ένα αμυντικό όπλο μπορεί να σας γυρίσει εναντίον σας από κάποιο εκνευρισμένο υποψήφιο ληστή/βιαστή.

Πως να κρύψω το όπλο στο σπίτι, μακρυά από τα παιδιά μου;

Κατ’αρχήν το όπλο πρέπει να είναι πάντα χωρίς φυσίγγια, και τα φυσίγγια πρέπει να βρίσκονται σε δεύτερο σημείο κρυμμένα, εκτός αν έχετε ειδική ντουλάπα με όπλα, με κωδικό για να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας. Ουσιαστικά μόνο του το όπλο δεν είναι επικίνδυνο για παιδιά που δε μπορούν να αγοράσουν σφαίρες απο μόνα τους, αλλά καλό θα ήταν μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά να μη το βάζετε κάτω ή δίπλα από το κρεββάτι σας..

Που να κρύψω τα λεφτά μου στο σπίτι;

Που να κρύψω τα λεφτά μέσα στο σπίτι;

 Πρέπει να καταλάβετε ότι η φιλοσοφία και η ψυχολογία ενός κλέφτη όταν μπαίνει μέσα στο σπίτι σας είναι να κάνει δύο πράγματα:

 Να κλέψει όσα περισσότερα μπορεί το συντομότερο δυνατόν…

   Σας αναφέρουμε έξυπνες τακτικές που θα προβληματίσουν το κλέφτη να τις βρει:

– Βάζετε μέσα σε σακουλάκι τροφίμων τα χρήματα που θέλετε και με τη σειρά τους τα καλύπτετε με στρώση από ζυμάρι και το βάζετε σε δεύτερο σακουλάκι μέσα στη κατάψυξη.

– Βρίσκετε μία πρίζα ρεύματος που δε χρησιμοποιείται συχνά , την ανοίγετε , τη σκάβετε περισσότερο και βάζετε στο πάτο της σε κύλινδρο τα χρήματα που θέλετε να κρύψετε. Ιδανικό επόμενο στάδιο είναι να βάλετε μπροστά κάποιο ντουλαπάκι ή κάποιο έπιπλο..

– Τραβάτε το ψυγείο και βάζετε πίσω το πλάτη και χαμηλά ένα σακουλάκι δεμένο στις ψύκτρες

– Αν έχετε ψευδοροφή , κοντά σε κάποιο φωτιστικό

– Αν έχετε σε σταθερό σημείο το κρεβάτι σας, μπορείτε να σπάσετε κάποιο πλακάκι κοντά στη μέση και να σκάψετε βάθος αρκετό να κρύψετε κάποιες δεσμίδες. Το κλείνετε όπως το ανοίξατε και βάζετε γύρω γύρω σιλικόνη.

– Αν έχετε σοβατεπί μπορείτε να βγάλετε σιγά σιγά σε κάποιο σημείο που δε φαίνεται και να το σκάψετε λίγο το τοίχο και να το κρύψετε από πίσω. Αν θέλετε να είναι επισκέψιμο δε βάζετε σιλικόνη αλλά μπορεί να έχετε πρόβλημα σε σφουγγάρισμα με πολύ νερό.

– Στο καπάκι που καλύπτει τα καλώδια των κρεμαστών φωτιστικών στην οροφη

– Μέσα σε σακουλάκι τροφίμων και σε κουτί με γεμάτο απορρυπαντικό

Και φυσικά παλιές καλές αλλά γνωστές τακτικές για να κρύψετε τα λεφτά σας:

– Μέσα στο σπίτι του σκύλου ή και από κάτω

– Πίσω από κάδρο

– Μέσα στα άπλυτα

– Μέσα στο καφέ σε σακουλάκι

– Σε ειδικά βιβλία – θήκες

  ‘Οποια περίπτωση και να αποφασίσετε για να κρύψετε τα λεφτά σας,  θυμηθείτε ότι καλό θα είναι να αφήνετε μέσα στο κομοδίνο σας 50-100€ για να μη σας κάνουν το σπίτι, άνω κάτω οι κλέφτες που θα αρκεστούν σε αυτά τα λεφτά..

Γιατι να βάλω συναγερμό στο σπίτι μου ;

Δυστυχώς στην Ελλάδα τοποθετούμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας αφού κλέψουν εμάς η κάποιο γείτονα/συγγενικό μας πρόσωπο. ”Θα προτιμήσει τον γείτονα, – δεν κρατάω σπίτι λεφτά για να με κλέψουν “ λένε πολλοί. Κι όμως η αυξημένη εγκληματικότητα το τελευταίο καιρό , μας απασχολεί όλους. Περιστατικά που οι ληστές παραβιάζουν οικίες για να ληστέψουν ελάχιστα χρηματικά ποσά, τροφή και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.

Ο σπουδαιότερος λόγος όμως που θα πρέπει να τοποθετήσετε συναγερμό είναι η προστασία των φυσικών προσώπων της οικογενείας σας. Η κλοπή χρημάτων η αντικειμένων αξίας αναπληρώνεται εύκολα μπροστά στη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν αδίστακτοι κακοποιοί στα μέλη της οικογενείας σας. Με τους συγχρονους συναγερμους που τοποθετει η ετσιρια μας με μικρο κοστος αγορας και εγκαταστασης θα μπορειτε να εχετε τις βασικες λειτουργειες οπως “λειτουργια συναγερμου ενω βρίσκεστε μεσα” , “αυτόματη απομόνωση των ανοιχτών σας παραθυρων” κ.α.

‘Εχω κατοικίδια , μπορώ να ενεργοποιώ το συναγερμό;

Υπάρχουν ειδικοί ανιχνευτές κίνησης που μπορούν να παραβλέπουν τη κίνηση των κατοικίδιων σας αναλόγως των κιλών τους. Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι τα 40 κιλά.  Προσοχή όταν αναφερόμαστε σε βάρος αναφερόμαστε στο συνολικό βάρος έτσι αν έχετε δύο γάτες ή μία 5 κιλά και η άλλη 7,  το βάρος που θα πρέπει να παραβλέπει το ραντάρ θα είναι τουλάχιστον 12…

‘Εχω σκύλο μέσα στο σπίτι, μπορώ να βάζω συναγερμό;

Υπάρχουν ειδικά ραντάρ ανίχνευσης για το συναγερμό που μπορούν να μην ανιχνεύουν τη κίνηση του σκύλου σας με μέγιστο βάρος όμως τα 40 κιλά. Η ανιχνευσή αυτή αναφέρεται στο κανονικό βάδισμα του σκύλου γιατί αν είναι 30 κιλά και σηκωθεί όρθιος, θα μοιάζει με μικρό άνθρωπο και το ραντάρ θα ενεργοποιηθεί.

 

‘Εχω γάτα μέσα στο σπίτι , μπορώ να ενεργοποιώ το συναγερμό;

Υπάρχουν εξειδικευμένοι ανιχνευτές για το συναγερμό του σπιτιού σας , που μπορούν να παραβλέπουν κατοικίδια έως και κάποια κιλά. Οι γάτες επειδή έχουν μικρό βάρος δεν θα έχουν πρόβλημα. Το συνολικό βάρος που μπορεί να μην ανιχνεύσει αυτό το ραντάρ είναι μέχρι τα 40 κιλά συνολικού βάρους.